Iryna ska utvisas – förlorade benet i terrordådet: ”Bara toppen av isberget”

Uppdaterad
Publicerad

Hon förlorade högerbenet i terrorattacken på Drottninggatan. Nu ber hon regeringen om nåd för att få stanna i Sverige – trots utvisningsbeslut.

SVT följde med till ortopedkliniken och till platsen för terrordådet. Se mer ovan.

Enligt Migrationsverkets handlingar befann sig Iryna Zamanova illegalt i Sverige när hon skadades av Rakhmat Akilovs framfart på Drottninggatan. Läkarna tvingades amputera hennes högra ben och idag har hon en protes. Hon äter även mediciner mot fantomsmärtor.

Sjukvården i Ukraina

Iryna, som i Ukraina arbetade som lärare, tror inte att hon i hemlandet kommer kunna bekosta den privata vård som hon kommer att behöva – i synnerhet inte om hon inte klarar av att arbeta heltid. Hon har en 14-årig dotter som bor med henne i Sverige. Kvar i Ukraina finns hennes son och föräldrar.

Ukraina har gott om sjukhus och andra vårdinrättningar, men standarden på vården är låg, enligt Utrikespolitiska Institutet. Ofta krävs även att patienten betalar mutor till vårdpersonal och läkare.

Ett beslut som inte kan överklagas

Efter att flera gånger ha ansökt om permanent uppehållstillstånd blev Migrationsöverdomstolens slutgiltiga besked att hon inte beviljas prövningstillstånd. Det har inte inkommit någon ny information om skäl till att en annan bedömning ska göras. Beslutet går inte att överklaga.

Hon fick inledningsvis tillfälligt uppehållstillstånd för att närvara vid rättegången mot Akilov, men hennes advokat anser att Sverige har ett särskilt moraliskt ansvar för hennes öde.

Hör advokaten här nedan.

Nåd söks normalt av personer som dömts för brott, men advokaten hävdar att en särskild skrivning i regeringsformen kan ge Iryna rätt att stanna i Sverige. Han hänvisar även till ett nästan åttio år gammalt rättsfall, där en fransman dömts för spioneri. Hör mer i videon.

Ministern avböjer att kommentera

Ansvarig minister Morgan Johansson vill inte kommentera fallet innan ansökan har hanterats. Inrikesminister Mikael Damberg hänvisar till Morgan Johansson. SVT Nyheter har tidigare gett statsminister Stefan Löfven möjlighet att kommentera utfallet efter att ha besökt Iryna på sjukhuset, men han avböjer med hänvisning till att det är ett myndighetsbeslut.

* I en tidigare version av den här artikeln skrev SVT att kvinnan befann sig i Sverige med giltigt visum vid tiden för terrordådet. Den uppgiften var inte korrekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.