Foto: Migrationsöverdomstolens beslut/Kvinnans journal/TT

Terroroffret utvisas – fallet prövas inte av Migrationsöverdomstolen

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsöverdomstolen beviljar inte prövningstillstånd för den kvinna från Ukraina som förlorade högerbenet i terrorattacken på Drottninggatan. Kvinnan och hennes dotter ska ha lämnat landet inom fyra veckor.

Det var Dagens Nyheter först med att rapportera om. Kvinnan fick inledningsvis tillfälligt uppehållstillstånd, för att kunna närvara vid rättegången mot Rakhmat Akilov.

Efter att flera gånger ha ansökt om permanent uppehållstillstånd blev Migrationsöverdomstolens slutgiltiga besked att hon inte beviljas prövningstillstånd. Beslutet går inte att överklaga.

– I två dagar orkade jag knappt prata eller resa mig upp. Min dotter gråter och är jätteledsen över att förlora sina vänner, säger kvinnan till SVT Nyheter.

I Ukraina arbetade kvinnan som lärare, men hon ser små möjligheter för henne att leva ett värdigt liv där framöver, sett till hennes hälsotillstånd och den låga pensionen som väntar.

– Jag är jätterädd att jag kommer bli sittande hemma utan möjlighet att försörja mig. Jag hoppas att jag kan få stanna i Sverige och slutföra min rehabilitering. Jag har inte levt på två år – bara överlevt, säger hon till SVT Nyheter.

– Min klient är bestört, även jag. Jag hade förväntat mig att detta fall skulle passera genom nålsögat. Jag tycker att hon som terroroffer borde ha gjort det, även efter den lagskärpning som gjordes för några år sedan, säger kvinnans advokat Henrik Hoffman till SVT Nyheter.

Föll det på att att hon inte ansågs ha tillräckligt ömmande skäl?

– Ja, men Migrationsöverdomstolen går inte in på varför i sitt beslut, utan konstaterar bara att det inte strider mot lag eller internationella konventioner, säger Hoffman.

Stefan Löfvens besök på sjukhuset

Utöver att det är ett terroroffer som ansökt om uppehållstillstånd, är fallet unikt på ytterligare ett sätt, menar advokaten.

– Nu ska ju regeringen inte lägga sig i processen, men Stefan Löfven besökte kvinnan på sjukhuset och lovade att vi ska ta hand om henne och att det kommer att gå bra för henne, säger Henrik Hoffman.

I samband med Stefan Löfvens besök beslutade han och Karolinska universitetssjukhusets traumaledning att kvinnan ”ska ha rehabilitering i Sverige fram till protessättning”. Det framkommer i kvinnans journal.

SVT Nyheter har gett Stefan Löfven (S) möjlighet att bemöta, men statsministern avböjer med hänvisning till att det är ett myndighetsbeslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.