Det har gått drygt ett år sedan terrorattacken på Drottninggatan den 7 april 2017. Foto: Claudio Bresciani/TT

Skadades i terrordådet och vittnade mot Akilov – nu utvisas hon

Uppdaterad
Publicerad

En ukrainsk kvinna i 40-årsåldern tvingades amputera en del av sitt högra ben efter terrorattacken på Drottninggatan den 7 april 2017 och vittnade senare mot Rakhmat Akilov. Nu har hon nekats uppehållstillstånd i Sverige.

Det har gått ett drygt år sedan terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm, där fem personer avled och 15 skadades. En av de som skadades var en tvåbarnsmamma i 40-årsåldern som var på besök från Ukraina.

Tvingades amputera benet

Efter terrordådet vårdades kvinnan på Karolinska sjukhuset där läkarna konstaterade att hennes högra fot och ben inte gick att rädda. Därför tvingades man amputera en del av benet.

Kvinnan vittnade senare i rättegången mot Rakhmat Akilov och därför har hon tidigare haft ett tillfälligt uppehållstillstånd som hon fick av åklagaren.

Nekas uppehållstillstånd

Nu har kvinnan nekats uppehålltillstånd i Sverige. Uppgifterna bekräftas av Migrationsverkets presstjänst – beslutet fattades den 6 augusti.

– Jag kan bekräfta att det har fattats ett beslut om avslag, säger Irene Sokolow, pressekreterare på Migrationsverket, som dock inte kan gå in mer på vilka anledningar som ligger till grund för beslutet.

Får man avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd kan beslutet överklagas och ärendet prövas då av Migrationsdomstolen. Accepterar man i stället beslutet kan man skriva under en nöjdförklaring, vilket ger en tidsfrist på fyra veckor att frivilligt lämna landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet