V vägrade skriva under demokratikrav

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Solna vägrade skriva under ett förslag som handlar om att föreningar måste stå upp för demokratiska principer för att få bidrag. Något som nu kritiseras av Liberalerna, som ligger bakom förslaget.

– För mig är det obegripligt. Inför sammanträdet försökte jag samla en majoritet där alla politiska partier skulle kunna ställa sig bakom detta. Vänsterpartiet var på plats men valde att avstå. Jag tänker att extrema åsikter ibland uppstår i extrema partier, säger Peter Edholm (L), kommunalråd i Solna.

L anklagar V för att vara extrema

Eritreanska föreningen i Solna får föreningsbidrag av kommunen. Efter rapporter i media där kritiker bland annat beskriver föreningen som diktaturen Eritreas förlängda arm skrev Liberalerna ett så kallat nämndinitiativ i kultur- och fritidsnämnden. Där föreslår man att:

”Föreningar för att berättigas till bidrag ska stå upp för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter samt ta avstånd från våldsbejakande extremism.”

Ett förslag som Vänsterpartiet inte ville skriva under.

– Jag har inget problem med det som står i de här enskilda formuleringarna men jag tycker inte att det är seriöst när man lägger fram sådant föreslag endast två timmar innan ett sammanträde. I stället för att lägga in initiativet till den verksamhetsplan som vi redan har, säger Thomas Magnusson, gruppledare för Vänsterpartiet i Solna.

Liberalerna säger att ni är ett extremt parti hur ser du på det?

 – Jag är inte förvånad. De tycker ofta att vi är ett extremt parti men det kan ju hänga ihop med att vi tycker annorlunda än Liberalerna i ett antal demokratiska frågor.

”Handlar om vilka regler vi ska ha”

Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna skrev under Liberalernas initiativ. Partiet håller med om att de kunde haft en bättre framförhållning med att skicka ut förslaget men menar samtidigt att det inte borde ta tid att ta ställning till demokratiska principer.

– Det brukar bli på det här sättet, även förslag från oppositionen brukar komma sent, då sätter alla ledamöter av tid innan mötet, säger Peter Edholm (L).

Vänsterpartiet menar istället att frågan är mer komplex än att bara svara ja eller nej på Liberalernas initiativ.

SVT: Vad är det i initiativet som man behöver flera timmar att ta ställning till?

– Det behöver man absolut inga timmar till, det kan man göra på en gång. Bekymret är hur man ska skapa regler för föreningars bidrag som blir tillämpliga och som vi kan använda oss av i Solna kommun, säger Thomas Magnusson.

Miljöpartiet och Centerpartiet var inte på plats under nämndmötet men säger i efterhand till SVT Nyheter Stockholm att de står bakom förslaget.

Vi söker Eritreanska föreningen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.