Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vaccinatörerna tagna på sängen med tredje dos – långa köer till följd Foto: Tomas Blideman/SVT

Vaccinatörerna tagna på sängen med tredje dos – långa köer till följd

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm skickade ut sms till 100 000 personer med uppmaning om att ta tredje vaccindosen, utan att först varsko vaccinatörerna. Mottagningarna blev överrumplade av mängden människor som kom för att bli vaccinerade.

– Jag skulle gissa på en åtta eller niodubbling av antal personer som vi fick ta emot på en dag, säger Nils Gutberg,  läkare och delägare i vårdbolaget Prosalus.

Två veckor har nu gått sedan Folkhälsomyndigheten gick ut med att dosintervallen mellan den andra dosen och påfyllnadsdosen kortades ner till fem månader. Det plötsliga beslutet överraskade många äldre men också vaccinatörerna. Magnus Thyberg som är vaccinsamordnare i Stockholm beklagar att regionen inte hann förvarna vaccinatörerna.

– I det här fallet så ändrade Folkhälsomyndigheten intervallet för tredje sprutan, från sex månader till fem månader och gav oss väldigt lite förvarning. Vi tyckte det var viktigt att få ut den här rekommendationen så snabbt som möjligt och det är beklagligt att vi inte hann med att ge våra vaccinatörer en bra framförhållning, säger han.

Ökar kapaciteten

Många upplever bristande information och att det är svårt att förstå hur man ska göra för att boka tid för vaccinering. Jobbar ni på att göra det lättare?

– Det vi gör nu är att försöka öka kapaciteten så att vi möjliggör vaccination av så många som möjligt. Vi försöker göra det så enkelt som möjligt att vaccinera sig. Därför finns möjlighet att boka till exempel via Alltid öppet, telefon och drop-in. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet