Skansen-elefanterna engagerade hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu 25 år sedan det bestämdes att Skansens elefanter skulle bort. Lantbruksstyrelsen dömde ut elefanthuset, det var för trångt helt enkelt.

Elefanterna på Skansen var under cirka 60 år en stor attraktion.

1930 kom den första elefanten, den hette Topsy.

Året därpå köpte Skansen in en asiatisk elefantko, Rani, från Hagenbecks djurpark. Den döptes om till Lunkentuss.

1939, hade Skansen köpt ytterligare en elefant. Hon fick namnet Bambina. Liksom Lunkentuss användes Bambina ofta som riddjur. 300.000 barn sägs ha ridit på hennes rygg.

Sammanlagt var Skansen hem åt sju elefanter.

Tragiskt slut för elefanterna

Året 1990 dömer Lantbruksstyrelsen ut elefanthuset. Det var för trångt helt enkelt. Några pengar till nytt hus fanns inte, så nu skulle de bort. Elefantskötaren Dan Köhl kämpade för att elefanterna skulle få vara kvar.

Efter många turer, skänks elefanterna till djurparken Cricket St Thomas i England där man trodde att de skulle få det bättre. Men istället blev det tvärtom, enligt deras skötare.

– Jag kanske tycker det var tråkigt att det blev som det blev, för det var inte helt rent spel och det var lite frågetecken kring det. Men så blev det, säger Dan Köhl.

– Dit kom de till hälften så litet stall, hälften så liten anläggning. Där blev de bundna i kedjor. Shiva dog efter drygt ett år, Nika blev såld till Spanien sedan, därför att djurparken var tvungen att stänga. De var så hårt kritiserade, säger Dan Köhl.

Elefanthuset blev Aphus

Idag är det bara huset som påminner om att det fanns elefanter på Skansen och här bor nu apor.

Men Dan har många fina minnen kvar från sin tid som elefantskötare.

– De fina minnena var också promenaderna och de gick runt på kullar och i skogen här på Djurgården och de badade i Djurgårdsbrunnskanalen.

Roligt att få vara med om det, säger Dan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer