Vad tycker ni om graffiti?

Publicerad

Graffiti är ett omdiskuterat fenomen. För vissa en något som endast förstör samhället medan andra anser att det är en legitim konstform. Diskutera själva om vad ni anser om graffiti.

SVT rapporterade · Vad tycker du om graffiti?

11.31

 

Olagligt klottrande minskar inte trots omfattande insatser

SVT NyheterDet olagliga klottrandet är omfattande och har inte minskat trots stora samhällsinsatser. 2018 var på vissa håll det värsta året på länge. Trots nolltolerans, hårda straff och lagliga klotterväggar fortsätter klottret, eller graffitin, breda ut sig.
11.55
Graffiti är destruktivt, olagligt på fel platser och förstörelse/ förfulning av allmän plats.
11.59
Jag anser legal graffiti
vara en konstform.

Illegal graffiti är en kränkning,
destruktiv och skall lagföras.
12.03
Så länge det är riktig graffitikonst och inte enbart s.k. tags får graffiti gärna pryda murar, tunnlar och husväggar för min del. Många konstnärer är verkligt skickliga! Konsten sprider glädje.
12.05
Graffitti är snyggt och livar upp detta sosse tråk grå samhälle. Jag vill ha mer !!!
12.09
Jag tycker INTE om graffiti på olaglig plats dvs på andra människors hus byggnader mm.

Annars får graffitimålarna måla på
sina egna platser om de så önskar.
12.12
Skadegörelse på förbjudna platsar och beivran måste ske med hög straffskala för att skrämma bort. Det orimligt att det 100 miljontals kronor till klottersanering. Bra med tillåtna platser där är det enda stället som klottret hör hemma.
12.13
Graffiti skapar en känsla av destruktivitet, otrygghet och förfular. Den som vill kan måla på sin egen bakgård men låt oss andra slippa det på offentliga platser. Mycket få människor uppskattar det, så låt bli! Väldigt egoistiskt och en helt onödig kostnad för samhället som tack och lov ändå sanerar. Jag vill att skattepengarna i stället går till skola och åldringsvård!
12.13
Tänkte också skaffa mig en hobby o repa grannens bil när det faller på .. vet att han har mycket pengar o det är bara att lacka om. Skulle det bli för personligt så får det kanske bli kommunens buss .. Mitt sigill på den istället för demokratiskt (svårt begrepp) vald layout kommer nog glädja mig och fränder. Det är väl Ok att se sina rättigheter på detta vis?
12.13
Tags förfular enormt. Riktig grafitti i gångtunnlar etc är kanon!
12.13
Är det inte lite barnsligt att måla på allmänna platser, istället för att välja lagliga alternativ?
12.13
Ser det som klotter och fult.
De får gärna klottra på sitt eget hus eller inne hos sig.
Däremot om det är en begärd målning på bestämd plats, helt ok
12.13
Lagkrav: Sprayfärg med dna-märkning ska säljas bakom disk med legitimationskrav.
12.13
I onsdagens Aktuellt debatterade Stockholmspolitiker frågan om graffiti. Se finansborgarrådet ryta ifrån:

Finansborgarrådet: ”Jag blir förbannad på den här attityden”

SVT NyheterEfter att ha sett SVT:s inslag med graffitimålare som berättar om att de ibland målar olagligt reagerar Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). – Jag blir oerhört provocerad, rent ut sagt förbannad på den här attityden som de visar upp, säger Anna König Jerlmyr (M) under en debatt i SVT:s Aktuellt med Vänsterpartiets Ann Mari Engel (V) om graffiti, klotter och lagliga graffitiväggar.
12.14
Snälla, kalla inte graffiti för ”klotter” och kalla inte graffiti-hobbyn för olaglig. Att utföra sin hobby -som inte i sig är olaglig- på en olaglig plats gör ju inte hobbyn olaglig. Graffiti och annan gatukonst förgyller, gör att döda platser får liv och återspeglar människorna och kulturen som lever där. Det suddar ut gränser, och skapar samhörighet och glädje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer