Foto: Ausi Petrelius

Här står Stockholms bandvagnar redo att rycka ut

Uppdaterad
Publicerad

Nu kallar trafikverket in bandvagnar till Stockholm på grund av det kraftiga snöfallet. Samtidigt varnar man för halka, framför allt öster om Stockholm och ner mot Nynäshamn och avråder privatpersoner att ta bilen.

Trafikverket har kallat in sex bandvagnar till Stockholm för att kunna använda dem till viktiga transporter om vanliga fordon inte kan ta sig fram.

-Bandvagnarna är en beredskap vi har. Vi har ställt dem till länsstyrelsens förfogande och flyttat dem närmare Stockholm. Det är för att kunna komma ut med sjuktransporter, mattransporter och liknande till framför allt äldre människor eller sjuka som bor en bit utanför de centrala delarna av storstadsområdet, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

SMHI har utfärdat varningar för nedisning och kuling i Skagerack, Bälten, Kattegatt, över Vänern samt i Östersjön upp till Åland. I Ålands hav samt i norra och södra Bottenhavet varnas för nedisning.

Enligt Olsson är området söderut från södra Södermanland mest utsatt på tisdagseftermiddagen.

-Med den brasklappen att det mycket väl kan uppstå saker lokalt även längre norrut.

Blåsten försvårar halkan

Samtidigt avråder Trafikverket privatpersoner från att ge sig ut med bil i de snödrabbade områdena, om det inte är absolut nödvändigt. Kylan gör att halkbekämpningen inte fungerar så bra och blåsten försvårar ytterligare.

-Måste man inte ut och köra bil, framför allt gäller det kusterna öster om Stockholm och ned mot Nynäshamn, bör man fundera på om man verkligen ska ta bilen, säger Bengt Olsson, presschef Trafikverket.

Flera bilolyckor

Det kraftiga snöfallet har orsakat problem för Stockholms pendlare under morgonen och flera bilolyckor har rapporterats,  bland annat på E4 som stängdes av efter en bilolycka med flera bilar vid Järva krog.

SMHI varnar för kraftiga snöbyar i länet som kan ge 5 till 10 centimeter, lokalt mer, och det finns risk för drivbildning.

-En snökanon har byggts upp över Östersjön. Den kan tidvis ge ganska kraftiga snöbyar, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Stoppade pendel och tunnelbana

Flera busslinjer ställdes in pågrund av snöfallet och det är också förseningar på samtliga pendeltågslinjer på grund av vädret.

Snön orsakade också  förseningar och inställda tåg på tunnelbanan. Det var både vagnfel och växelfel och SL varnade för att tåg på gröna linjen kunde på byta destination på kort varsel.

Roslagsbanan

På Kårstalinjen, Österskärlinjen och Näsbyparkslinjen var det förseningar efter ett tidigare stopp  i trafiken mellan Roslags Näsby och Stockholm Östra.

Även på Saltsjöbanan drabbades av förseningar på grund av växelfel, och ett vagnfel har orsakade stopp mellan Igelboda och Solsidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.