Bibliotekschefen Giovanna tycker att hot och våld ökat på biblioteken. Foto: SVT

Bibliotek tvingades stänga på grund av stök och hot

Uppdaterad
Publicerad

Efter senaste tidens stök och hot på ett mindre bibliotek i Nynäshamn kommun har bibliotekschefen Giovana Jörgensen tillfälligt fått stänga på kvällstid. Hon upplever att otryggheten har ökat de senaste åren.

Giovanna Jörgensen har 21 års erfarenhet som bibliotekschef från Stockholms innerstadsbibliotek, förortsbibliotek och kommunbibliotek i mindre städer.

Igår skrev hon i ett debattinlägg att tryggheten minskar på biblioteken både för besökare och personal. Hon säger att de senaste 6-7 åren har hot och våld ökat markant på biblioteken.

– Man blir kränkande eller hotfull mot våra bibliotikarier. Datorerna manipulerar man så de visar porrsidor. Vi har haft stölder och inbrottsförsök, säger Giovanna Jörgensen.

Förra veckan bråkade ett par ungdomar med personalen och slog sönder saker precis utanför. Det har väckt oro hos personalen och gjort att de fått se över bibliotekets öppettider.

– Som det ser ut just nu så är det absolut inget vi kan fortsätta med. Vi kommer av den anledningen justera öppettiderna, säger bibliotekschefen Giovanna Jörgensen.

Hör Giovanna berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer