Våldtäktsligan i Södertälje

Publicerad

Under torsdagen startade en rättegång mot fyra unga män i Södertälje som åtalats för våldtäkter mot flickor mellan 12 och 18 år. Ytterligare tre män sitter häktade, misstänkta för att ha varit med i ligan som ägnat sig åt övergrepp under flera års tid.

Rättegången i sal 1 i tingsrätten i Södertälje skedde inför stängda dörrar på grund av flickornas låga ålder. Fyra män mellan 20 och 24 år, står åtalade för bland annat grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt.

-Jag har skrivit att det är att betrakta som grovt eftersom det är flera män som förgriper sig på målsäganden. Det är ett av kriterierna för grov våldtäkt, säger Marie-Louise Pettersson, åklagare.

Imponerad av modet
De fyra männen ska ha tagit med två flickor till en lägenhet i Hovsjö i februari i år och där ska tre av dem ha förgripit sig på en av flickorna oralt, vaginalt och analt. Den andra flickan ska ha försökt hjälpa sin väninna, men hållits fast av männen som också tafsade på henne. Dessutom ska männen ha hotat flickorna till livet. Trots det vågade flickorna polisanmäla.

-Jag är djupt imponerad av flickornas mod, med allt av vad det det kan innebära idag, säger Ingela Hessius målsägandebiträde.

Samtliga fyra män nekar till brott och menar att flickorna varit med på det hela.

-Hans inställning är att man varit i lägenheten och att man har haft samlag men inte enligt åklagarens beskrivning alltså han medger inte att det har skett någon brottslig gärning, säger Maria Ingvarsdotter försvarsadvokat.

”Fortfarande i chock”
När rättegången fortsätter på tisdag handlar det om en misstänkt våldtäkt i november 2007 då en flicka ska ha blivit indragen i en bil och förts till avlägsen plats där hon sedan blivit utsatt för en gruppvåldtäkt. Efter att de fyra männen greps i februari kunde polisen säkra DNA-spår som gjorde att man kunde gripa ytterligare tre män, också misstänkta för grova våldtäkter.

-Flickorna är fortfarande i chock och de har inte riktigt fattat vad som har hänt. De har en lång resa framför sig och de kommer att behöva professionell hjälp, berättar Ingela Hessius.

Enligt Södertäljepolisen fortsätter härvan att växa och man tror att fler unga flickor kan vara drabbade. Man säger också att det inte är omöjligt att fler män som tillhör samma våldtäktsliga kommer att gripas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer