Pierre Arnault är barnbarn till paret som en gång bodde i fastigheten. Foto: Frida Claesson/SVT

Här är Stockholmshemmet som stått orört i generationer

Uppdaterad
Publicerad

En 105-årig marmorbänk i köket och en snabbtelefon för att nå hembiträdet i serveringsrummet. Att kliva in i våningen på Riddargatan på Östermalm är som att bege sig in i en tidskapsel.

Det är minst sagt ett ovanligt Stockholmshem som ska säljas på Östermalm, eller Ladugårdslandet som området hette när fastigheten uppfördes på 1870-talet.

Boytan på 148 kvadrat var planerad för två personer med ett hembiträde. I köket sitter fortfarande snabbtelefonen till hembiträdet kvar. I ett hörn skymtar 1930-talsdammsugaren Bissell Broadway.

Hur många våningar i det här bevarade skicket finns det kvar idag?

– Ytterst få tyvärr. Det har varit en renoveringsiver de senaste åren, säger Charlotte Pellas, fastighetsmäklare på Historiska hem.

Marmorbänk i köket från 1915

Mycket i bostaden är intakt. Väggpaneler, planlösning, marmorbänken från 1914, snickerier och knoppar. Möblerna i bostaden berättar om ett annat liv i en helt annan tid.

För några år sedan genomgick fastigheten ett stambyte och i samband med det kom ägaren inte undan en badrumsrenovering. Men innan dess skedde den senaste renoveringen i början av 1940-talet.

– Då moderniserade man med gasspis och kylskåp, berättar Charlotte Pellas.

Stadsmuseet har fotograferat våningen eftersom det är så pass ovanligt att ett hem stått orört i flera generationer.

Följ med in i våningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.