Anna Sehlin (V), oppositionslandstingsråd, menar att Miljöpartiet i landstinget sveker sina väljare. Foto: Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting / SVT

Vänsterpartiet om MP:s agerande: ”Ett stort svek mot väljarna”

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i landstinget går från fyra partier till att vara fem när man med Miljöpartiet bildar ett nytt blågrönt styre. Men reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Idag presenterade politikerna en ny styrande majoritetskoalition i landstingshuset. Miljöpartiet har valt att tillsammans med Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styra landstinget under de kommande fyra åren. Samtidigt blir Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kvar i opposition.

– Miljöpartiet har profilerat sig som ett framtidsparti som långsiktigt värnar om miljön men går nu emot alla sina grundprinciper för att få sitta kvar vid makten. Det är ett stort svek mot väljarna, säger Anna Sehlin (V), oppositionslandstingsråd i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet ifrågasätter hur Miljöpartiets landstingspolitiker och kommunalpolitiker i Stockholm resonerar, eftersom Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har sagt att han inte kan tänka sig ett samarbete med Moderaterna.

Ska föra ”tuff oppositionspolitik”

Vänsterpartiet ställer sig också frågande inför hur det nya blågröna styret ska ta sig an stängda vårdplatser, något som de anser att Alliansen orsakat under åren som gått.

– Vi har gjort ett otroligt bra val och vi ska se till att förvalta det förtroende vi fått av väljarna på bästa sätt. Det gör vi bara genom att föra tuff oppositionspolitik för att förhindra ytterligare privatiseringar inom vården och fiaskon som Nya Karolinska, säger Anna Sehlin (V).

Socialdemokraterna: ”Sjukvården hade behövt en nystart”

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) saknar besked från den blågröna majoriteten om hur man ska korta väntetiderna på akuten och öppna stängda vårdplatser. För det krävs en ny personalpolitik, menar hon. Vidare hade Erika Ullberg hoppats på en ”privatiseringspaus” inom vården. I klippet kommenterar oppositionslandstingsrådet det nya styret.

SD: Vi hade värnat om biltrafiken

Sverigedemokraternas nya gruppledare i landstinget, Gabriel Kroon, menar att hans parti hade blivit en bättre samarbetspartner till Alliansen. Gabriel Kroon menar att Miljöpartiet är ”bilfientligt” och inte värnar om personer utanför innerstaden som är beroende av bilen. I klippet kommenterar han det nya styret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Blågrönt styre i Stockholms landsting

Mer i ämnet