Foto: Mia Rolin

Väpnat rån mot butik i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Tre maskerade personer har rånat en klockbutik i centrala Stockholm. Det var mycket folk i rörelse och många blev vittnen till hur rånarna backade in en bil i butiksfönstret. – De sköt utanför butiken och folk skrek, säger radioprofilen Henrik Olsson som befann sig 15 meter från butiken.

Rånet skedde mot en exklusiv klockbutik på Drottninggatan vid Sergels torg vid 10.30-tiden. Rånarna använde en bil för att forcera butikens fönster.

De maskerade rånarna tog sig sedan in i butiken och hotade personerna där med yxa och ett pistolliknande föremål.

Radioprofil såg rånet under direktsändning

Radioreportern Henrik Olsson blev vittne till händelsen medan han sände direkt för P5 Stockholm från Drottninggatan.

– När en låt skulle ta slut hörde jag och min producent hur det brakade till och vi såg bilen som hade backat in i butiken 15 meter från vår studio. Vi hörde skott. Det kan vara så att rånarna sköt sönder rutan, eller så sköt de för att skrämma personalen, säger Henrik Olsson till SVT Nyheter Stockholm.

Han började referera rånet under sändningen, medan han såg hur rånarna var inne i butiken och roffade åt sig klockor.

– Vi försökte varna folk genom att vinka till dem att de inte skulle fortsätta gå mot platsen.

Efter omkring två minuter kom tre rånarna ut ur butiken, berättar Henrik Olsson. De var maskerade med luvor och halsdukar som dolde deras ansikten. En av dem bar på en yxa som han viftade hotfullt med mot förbipasserande på gatan.

– De sköt ett skott utanför butiken och folk skrek, men hur de sköt eller vad de sköt med kunde jag inte se. Sedan försvann de mot Klara kyrka. De gick från platsen och rusade inte därifrån, säger Henrik Olsson.

Polisen söker flyktbilen

Gärningspersonerna ska sedan ha kört iväg i en mörk bil, enligt vittnesuppgifter. Polisen har flera patruller på plats, men rånarna är ännu på fri fot. Polisen har säkrat en övervakningsfilm från butiken och förhör nu vittnen till rånet.

Polisen bedriver nu en spaningsinsats för att hitta flyktbilen. Ingen person ska ha skadats fysiskt i samband med rånet, uppger polisen.

Skott har avlossats

Strax efter klockan 13 uppgav polisen att tekniker var på brottsplatsen och hade påbörjat undersökningen. Bilen som användes för att köra in i butiken kommer att tas i beslag.

Hur många skott som har avlossats är oklart, men polisen har säkrat en tomhylsa i området.

Polisen har ännu inte hittat flyktbilen och ingen är gripen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.