Var åttonde lärare går i pension inom kort visar siffror från Skolverket. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT

Var åttonde lärare i Stockholms län går i pension inom fem år

Publicerad

Stockholms län står inför en av landets största pensionsutmaningar när var åttonde lärare i länet går i pension inom fem år.

Det kommer bli ett stort behov av behöriga lärare när många av länets lärare går i pension inom kort. Nu varnar Lärarförbundet för att bristen på lärare kan slå hårt mot en likvärdig skola, skriver tidningen Mitti.

– Den lärarkompetens och erfarenhet som nu pensioneras bort ersätts inte med ny. Det är förödande och riskerar leda till enorma samhällskostnader, säger Johanna Jaara-Åstrand.

Extra utmanande, enligt Lärarförbundet är att behörighetsnivån bland de äldre lärarna generellt är mycket högre än bland de unga, där en stor andel är obehöriga.

Stockholm över rikssnittet

Lärarförbundet har analyserat Skolverkets siffror och sett att det finns totalt 2 818 lärare i länets grundskolor som är över 60 år och som går i pension inom fem år. Det är något högre andel jämfört med rikssnittet. På bara tre andra platser i landet, Jämtland, Gotland och Kalmar län, är andelen lärare i pensionsåldern högre än i Stockholms län.

Flest pensionsavgångar i Upplands Väsby och Upplands-Bro

De kommuner i länet där det arbetar flest lärare som är över 60 år är i Upplands Väsby och Upplands-Bro. Där är drygt var sjätte lärare i pensionsåldern.

Generellt är pensionsavgångarna störst bland speciallärare och specialpedagoger. I ämnen som svenska och slöjd kommer också många lärare gå i pension inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer