Var tionde full på allsvenska matcher

Uppdaterad
Publicerad

Var tionde åskådare som går på AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys matcher är kraftigt berusade. Tio procent hade förra året över en promille alkohol i blodet. Nu har de tre allsvenska konkurrenterna gått ihop i satsningen “Fotboll utan fylla”.

Enligt en blåsstudie som STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och drogproblem) genomfört på åtta olika matcher på Tele2 Arena och Friends Arena har promillenivån mätts på sex olika områden, inklusive hemmaklack, bortaklack och familjeläktare.

I blåsstudien framkommer att den genomsnittliga promillehalten bland de besökare som druckit alkohol var 0,63. Vilket kan jämföras med en tidigare undersökning som STAD har gjort på Stureplan efter midnatt där genomsnittet låg på 0,74, och det här gäller alltså fotbollsmatcher på eftermiddagar och tidig kväll, ibland vardagar.

Vill minimera kraftig berusning

– Det direkta målet är att minska antalet kraftigt berusade på matcherna till ett minimum, säger Johanna Gripenberg, som är forskare på STAD, det här är ett första steg.

”Fotboll utan fylla” har som syfte att skapa ett bättre klimat genom att arbeta med frågor som rör alkoholens roll före, under och efter allsvenska matcher.

– Vi tycker inte att fylla är en del av att gå på fotboll, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund.

”Påverkar upplevelsen”

– Att tio procent av besökarna har över 1 promille är inte acceptabelt och innebär inte bara en säkerhetsrisk utan påverkar troligtvis upplevelsen av våra matcher negativt för en hel del besökare. Här har vi inom AIK, tillsammans med övriga partners i ”Fotboll utan Fylla”, ett arbete att göra för att minska den siffran och skapa en miljö runt våra matcher som är positiv för alla närvarande, säger Mikael Ahlerup, vd för AIK Fotboll, i ett pressmeddelande.

Även Djurgårdens vd, Henrik Berggren, är väldigt positiv till projektet.

Treårigt projekt

STAD har genomfört en studie där 3.287 besökare fått blåsa i samband med matcher under fotbollssäsongen 2015 på Tele2 Arena och Friends Arena i samband med att AIK, Djurgården och Hammarby spelat matcher.

”Fotboll utan fylla” kommer att pågå i tre år och i första hand vara koncentrerat till de tre allsvenska fotbollsklubbarna i Stockholm.

STAD har genomfört studien tillsammans med IQ, som är en organisation som verkar för en smartare syn på alkohol. Verksamheten består av informationsinsatser, rapporter och undersökningar inom alkoholfrågor.

Källa: STAD/IQ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.