Niondeklassarna har fått svara på frågor om hedersnormer inom sexualitet och våld. Foto: TT

Var tionde niondeklassare påverkas av hedersnormer

Publicerad

En av tio niondeklassare i Stockholm påverkas av hedersnormer – det visar en rapport från Örebro universitet, som Dagens Nyheter rapporterat om.

Det är Örebro universitet som på uppdrag av Stockholms stad har genomfört intervjuer och enkätundersökningar bland kommunens niondeklassare, som DN var först att rapportera om. Man har bland annat frågat om sexuella normer och våldsnormer i familj och bland släkt.

Över 2 300 niondeklassare i Stockholm har svarat på enkätundersökningen. Tio procent uppger att de påverkas av hedersnormer i sin vardag – att de förväntas vänta med att ha sex tills de gifter sig och att de inte får ha en villkorslös kärleksrelation med vem de vill.

Sju procent av de tillfrågade har utsatts för våld av familj eller släkt, eller själva utsatt andra i samma krets för våld.

Ska hjälpa kommuner

Syftet med kartläggningen är att underlätta för kommunen i arbetet med att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.

Kartläggningen har också genomförts i Göteborg och Malmö under en tvåårs-period.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer