Foto: TT arkiv

Få hyresrätter i länet trots högt bostadsbyggande

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Stockholm är det län där bostadsbyggandet går snabbast så är länet näst sämst i landet på bygga hyresrätter, procentuellt sett. Drygt var tredje nybyggd lägenhet i länet under 2017 var en hyresrätt, det visar preliminär statistik från Statistiska centralbyrån.

Vad sägs om en hyrestvåa på 60 kvadratmeter mitt på Söder? Men då krävs också en kötid på minst 34 år. Lägenheten blev det Stockholmsobjekt som krävde längst kötid i Bostadsförmedlingen under 2017.

Bostadskön må växa för varje år, men det gör också lägenhetsbeståndet. Under 2016 påbörjades bygget av 15 672 bostäder i Stockholms län, under 2017 ökade antalet till 16 072. Av dessa var 35 procent hyresrätter, alltså drygt var tredje, det visar statistik från SCB.

Det kan jämföras med Göteborg där drygt varannan nybyggd lägenhet var en hyresrätt.

Få påbörjade hyresrätter

Stockholm är det län där bostadsbyggandet går snabbast, men sett till antalet nyproducerade hyreslägenheter så hamnar länet näst längst ner på listan efter Dalarnas län där 15 procent av lägenheterna var hyresrätter. Toppar listan gör Kalmar med 92 procent hyresrätter.

Kortaste kötiden

Men framtiden behöver inte se nattsvart ut om man bara har några få år i bostadskön. 2017 års kortaste kötid var endast en månad. Det var en studentbostad i Tullinge.

Är det ens värt att ställa sig i bostadkön när kötiderna är så långa?

– Just för att det är en tuff bostadsmarknad kan det vara en bra idé att ställa sig i bostadskön redan när man fyller 18 och börja samla kötid. En del lägenheter öronmärks också för unga bostadssökande så visst kan det vara värt att ställa sig i bostadskön, säger Jenny Nordqvist, pressansvarig på Bostadsförmedlingen.

Kortare kö till dyra lägenheter

Bostadsförmedlingens tips för att få tag på en lägenhet är att hålla sig uppdaterad varje dag.

– Det kommer nya annonser dagligen, att söka brett över hela Stockholmsregionen och att söka nybyggda lägenheter där hyran ofta är lite högre. Kan man tänka sig att bo en bit från stan eller med högre hyra kan det gå att få en bostad med kortare kötid, säger Jenny Nordqvist.

Förra året förmedlade Bostadsförmedlingen 11 648 lägenheter i Stockholmsregionen, varav 387 lägenheter i Södetälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.