Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör forskaren Pia Risholm Mothander berätta om hur deras underlag kan användas för att förbättra för barn i familjehem. Foto: Frida Jareteg/SVT

Forskarnas utredning visade brister – hamnade i byrålådan

Uppdaterad
Publicerad

Barnpsykologen och forskaren Pia Risholm Mothander fick 2015 i uppdrag av regeringen att sammanställa forskningen kring familjehemsplaceringar för att se hur väl lagen svarar mot barnens bästa. Men trots att de pekade på allvarliga brister i lagstiftningen hamnade utredningen i byrålådan.

Den allvarligaste kritiken från forskarna handlar om rättens praxis att inte se till den skada som kan uppstå när barnet separeras från en anknytningsperson. Något som går stick i stäv med forskningen inom anknytningsteori, som visar att separation från anknytningspersoner påverkar barnens utveckling negativt.

Föreslog förändring av hela LVU

Pia Risholm Mothander och forskarkollegan Anders Broberg sammanställde kunskapsunderlaget som en del i en större översyn av hela LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, till dåvarande statsråd Åsa Regnér redan 2015. Men sedan blev det tyst.

Hör mer av Pia Risholm Mothanders kritik i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer