Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vård eller fängelse – i dag kommer 19-åringens dom

Uppdaterad
Publicerad

På förmiddagen meddelas domen i det så kallade joggingmordet i Upplands Väsby i somras, då Ida Johansson mördades vid ett motionsspår. Den åtalade 19-åringen har erkänt att han dödat kvinnan. Frågan är om han döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Idag kommer domen i Attunda tingsrätt mot den 19-åring som står åtalad för att ha mördat en 21-åring vid ett motionsspår i Upplands Väsby.

Mannen står åtalad för mord, försök till grov våldtäkt och brott mot griftefriden. Han har erkänt att han dödat Ida Johansson, men förnekat våldtäktsförsöket.

”Kommer att överlämnas till rättspsykiatrisk vård”

Den första rättspsykiatriska undersökningen kom fram till att 19-åringen lider av en psykisk störning som inte bedömdes vara allvarlig. Men under rättegången begärdes ett nytt yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd som kom fram till en annan slutsats – att 19-åringen lider av en allvarlig psykisk störning.

Kammaråklagare Robert Näppi är övertygad om vilken påföljd 19-åringen därmed kommer att dömas till. 

– Han kommer att överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, säger Robert Näppi.

Näppi menar också att det faktum att 19-åringen lär dömas till vård istället för fängelse minskar risken att han kan begå nya brott i framtiden.

– Det finns ju en betydande återfallsrisk och jag tror att möjligheterna att hålla honom inlåst är större om han får rättspsykiatrisk vård, säger Robert Näppi.

Omfattade utredning

Den 5 augusti förra året gav sig offret ut i motionsspåret i Runby i Upplands Väsby. Men hon kom aldrig tillbaka, och anmäldes försvunnen. Senare under natten hittade polisen henne död i skogen utanför motionsspåret.

Polisutredningen som följde blev omfattande. Polisen topsade omkring 800 personer i jakten på mördaren och höll förhör med runt 850 personer.

En dryg månad efter att kroppen hittades grep polisen 19-åringen, efter tips från allmänheten. Vittnen hade sett mannen i området vid tiden då hon försvann. Mannens DNA kunde sedan knytas till hennes kropp.

I december hölls sedan huvudförhandlingarna i Attunda tingsrätt, bakom stängda dörrar av hänsyn till den åtalades låga ålder.

Fick en plötslig impuls

Den åtalade 19-åringen är hemmahörande i Upplands Väsby och tidigare ostraffad. Han har under en period varit i kontakt med psykiatrin. Enligt åtalet ska han först ha följt efter en annan kvinna i motionsspåret, men vänt om och i stället riktat in sig på Ida Johansson.

I förhör har 19-åringen uppgett att han fick en plötslig impuls av att döda någon när han var i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Joggarmordet i Upplands Väsby

Mer i ämnet