Regionen anser att fakturor från de digitala vårdapparna är avtalsbrott. Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

Vårdappar krävs tillbaka på miljoner efter felfaktureringar

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm kräver tillbaka 60 miljoner från de digitala vårdgivarna Kry och Doktor.se. De kräver även skadestånd för avtalsbrott. Det efter skenande kostnader för utomlänsbesök, rapporterar Dagens Nyheter.

Det handlar enligt tidningen om återkrav på 48,3 miljoner respektive 10,4 miljoner kronor för digitala besök andra regioner debiterat Region Stockholm för mellan 1 januari 2024 och 28 februari 2025.

SVT har tidigare rapporterat om hur stockholmarna söker mest digital vård i landet. En stor del av de digitala vårdgivarna är baserade i region Sörmland, vilket innebär en saftig nota för Region Stockholm.

Patienter i 14 av landets 21 regioner som använder digitala vårdappar tvingas även betala miljoner kronor i patientavgift varje månad för att förnya recept. Trots att det ska vara gratis, visar SVT Nyheter Stockholms granskning.

Regionrådet: ”Det är avtalsbrott”

Nu visar en ny granskning från Regionen att nästan 200 000 digitala besök som gäller listade patienter har skickats via Sörmland, enligt DN. Och återkrav görs även för de som listade på vårdgivarnas vårdcentraler i Stockholm, något som bryter mot Region Stockholms avtal, enligt regionens ansvariga politiker.

– Nu har vi svart på vitt att man fakturerat även för digitala besök. Även för patienter som är listade i regionen har man fakturerat via utomlänsavtalet. Det är avtalsbrott, säger Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd i Region Stockholm, till DN.

Kry: ”Behöver gå igenom det noggrant”

Kry:s presschef Henrik Kennedy svarar i ett sms till DN:

”Vi har precis fått materialet från Region Stockholm. Nu behöver vi gå igenom det noggrant innan vi lämnar några ytterligare kommentarer”.

Mobil med Sverigekarta över flera regioner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör stockholmarne, Region Stockholms och Sörmlands politiker om att patienter drabbas av den sörmländska patientavgiften, efter SVT:s tidigare granskning. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.