Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det fina med Sverige är att alla svenska medborgare över 18 år får rösta”, säger Attendos presschef Linda Bengtsson och menar att vårdföretaget inte har gjort fel. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Vårdbolaget Attendo röstade med demenssjuk man: Vi har inte gjort något fel

Uppdaterad
Publicerad

Enligt vårdbolaget Attendo har allt gått rätt till när en gravt demenssjuk man röstat i valet. Presschefen för företaget menar att man har fullt förtroende för Huddinge kommun som arrangerat förtidsröstningen.

Roger Kilman är chef för valkansliet i Huddinge kommun:

– Det är en speciell situation på ett sådant här boende. Vi känner inte de röstande, så ibland får man luta sig mot boendets kunskap.

– Det är svårt för en röstmottagare att säkerställa huruvida en person kan rösta eller inte. Man tar emot rösten och prickar av, man övervakar ju inte de röstande.

”Större ingripande”

Kilman berättar vidare att det finns 80 000 röstberättigade i kommunen, och att stoppa någon från att rösta är ett större ingripande än att inte göra det.

Får inget svar från Attendo

Ingvars fru Margareta mejlade chefen på boendet och frågade hur det kan komma sig att hennes man kunnat få rösta, men hon har inte fått något svar. Attendos presschef Linda Bengtsson svarar så här:

– Det beklagar jag, det är inte optimalt. Där har det brustit i kommunikationen med den närstående.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet