Den frågan ska nu Socialstyrelsen besvara i en utredning från utländska experter.
-Det river upp sår, visst är det så, men jag tycker att det är djupt obehagligt med den ryktesspridning som har varit. Därför tycker jag att det är bra att det här kan få ett slut, säger Eva Franchell som var Anna Lindhs väninna.
Sju år sedan mordet
Över sju år har förflutit sedan natten då Sveriges dåvarande utrikesminister låg mellan liv och död på operationsbordet. Nu har Socialstyrelsen bestämt att operationen ska granskas.
Myndighetens generaldirektör Lars-Erik Holm har bett sina nordiska kollegor om hjälp med att utse experter, i akt och mening att så långt som möjligt göra granskningen oberoende.
-Och vi gjorde bedömningen att vi vill ha personer som kan läsa journalhandlingarna på originalspråket, så att vi slipper översätta dem. Vid en översättning kan information gå förlorad, säger Lars-Erik Holm.
Ingen lex Maria
Begäran om tillsyn kommer från Karolinska universitetssjukhuset som, med hänsyn till patientsekretessen, inte har velat bemöta uppgifter som nyligen framfördes i TV4:s Kalla Fakta.
I programmet ifrågasattes vården av Anna Lindh, bland annat av den amerikanske professorn emeritus Donald Trunkey som anser att kirurgerna borde ha fokuserat på att stoppa de massiva inre blödningarna med operationsdukar i stället för att operera utan vila för patienten. Dessutom ska sjukhusets två främsta traumakirurger ha anlänt först när operationen redan hade pågått i fyra timmar, enligt programmet.
Karolinska har gjort egna utredningar och inte funnit några skäl att göra en anmälan enligt lex Maria. Ändå har det under åren gått rykten inom delar av läkarkåren att Anna Lindhs liv nog hade gått att rädda med hjälp av andra metoder och rutiner.
-Det blir ju alldeles utmärkt om Socialstyrelsen kan göra slut på sådan eventuell ryktesspridning, säger Klas Östman, sjukhusets presschef.
Extraordinärt ärende
Normalt granskas inte ärenden som är mer än två år gamla. Men fallet med Anna Lindh är extraordinärt, bedömer Socialstyrelsen: Landets dåvarande utrikesminister utsattes för ett attentat som ledde till att hon dog, och när kritik förs fram mot behandlingen är det viktigt att granska ärendet.
Men det finns också andra skäl, enligt Lars-Erik Holm:
-Omsorg för de efterlevande. Och för dem som jobbade hårt det dygnet, det antyds ju att de inte gjorde sitt jobb på bästa sätt.
Anna Lindhs make Bo Holmberg är död. Sjukhuset har inte varit i direkt kontakt med de närmast stående – parets två barn – inför beslutet att be om en granskning.
-Däremot har vi via kontakter försäkrat oss om att någon tar hand om dem, säger chefläkare Stefan Engqvist.
TT