Foto: Maja Suslin, TT

Vårdförbundet vill ha handlingsplan

Publicerad

Det är för många patienter och situationen blir för tung för personalen, säger Vårdförbundet, som idag är med på sjukhusets planeringsmöte. Och facket förväntar sig en handlingsplan.

Vuxenakuten på Karolinska i Huddinge är överbelagd, med patienter på britsar i korridorerna, som SVT Nyheter berättade om på tisdagen. Nu har Vårdförbundet bjudit in sig själva till sjukhusets dagliga planeringsmöte med läkare och chefer för att diskutera platsbristen.

– Vi tänker ta upp att situationen är för tung för de som jobbar här, säger Anneli Rehnström, som är specialistsjuksköterska och huvudskyddsombud för Karolinska Huddinge.

Vad förväntar ni er av mötet?

– Vi förväntar oss att vi får en handlingsplan för hur man ska lösa det här och underlätta för våra medlemmar.

Fullt överallt

Enligt Vårdförbundets siffror var Karolinska Huddinge klockan sju på onsdagsmorgonen belagd till 110 procent, med 18 personer som väntade på akuten för att komma vidare till vårdavdelningarna. När det inte finns plats på vårdavdelningarna för patienterna som ska bli inlagda blir de kvar på akuten. Anneli Renström säger att de fått flera signaler från sina medlemmar att man inte kan hantera det stora antalet patienter.

– Enligt akutmottagningen har situationen varit så här sedan i januari, men just nu är det högre tryck på akuten för det finns inga vårdplatser. Vi har hög beläggning här i Huddinge och det är hög beläggning på andra sjukhus, säger Anneli Rehnström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer