Vårdhemmet i Norrtälje kritiserat för dålig säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad har tidigare sagt nej till att anlita boendet med motivet att det haft för låg bemanning för att kunna garantera att säkerheten var tillräcklig för boende och personal.

Stockholm stad har tidigare varit kritiska till att anlita det privatägda vårdboendet som brann ner natten till tisdagen. Som skäl har staden angett att verksamheten har för låg bemanning under helger för att kunna garantera en trygg och god omvårdnad.

Endast en person var i tjänst under nätterna och enligt Stockholm stad är inte det tillräckligt. Staden menade att bara ha en person i tjänst under lång tid är ur arbetsmiljörättslig synvinkel inte tillräcklig med tanke på säkerheten och arbetsvilan för den enskilde arbetstagare, det framgår i en dom i Förvaltningsrätten.

Vårdboendet överklagade till Förvaltningsrätten, men rätten avslog vårdhemmets begäran.

Vann upphandling i Norrtälje

Efter upphandling valde Norrtälje kommun att anlita vårdboendet då inspektionen för vård och omsorg har godkänt verksamheten. Personalstyrkan på boendet regleras beroende på behov och kommunen menar att de har löpande kontakt med verksamheten.

– Vi uppfattar att vårdboendet tillgodoser de behov som finns, vi har inga funderingar att man skulle ha brustit kring bemanningen. Det finns ett ramavtal som reglerar hur mycket personal som ska finnas på plats, säger Christine Dahlbom Nygren, förvaltningschef på sjukvårds- och omsorgskontoret i Norrtälje.

Bristande dokumentation

2007 gjorde länsstyrelsen en tillsyn av hemmet, dels för att ledningen ansökt om att få göra förändringar i tillståndet, dels för att Norrtälje kommun tidigare pekat på brister i dokumentationen. Boendet fick ett nytt tillstånd samma år.

2009 genomförde kommunen återigen en tillsyn, också då hittades brister i dokumentationen. Dessutom ansåg kommunen att det saknades individuella handlingsplaner och att kontakten med de placerande kommunerna var bristfällig.

– Många av de verksamheter vi gör tillsyn i behöver utveckla sin dokumentation. Det finns alltid förbättringsmöjligheter kring det, och framförallt hur man gör de enskilda delaktiga i processen, säger Sofia Urby, inspektör på Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

En ny tillsyn var planerad att genomföras av IVO i oktober i år.

Räddningstjänsten: Inget att anmärka på

Enligt Christer Berg, ställföreträdande räddningschef vid Norrtälje räddningstjänst, gjordes det en tillsyn av brandsäkerheten på boendet i december 2012.

– Det fanns ingenting att anmärka på där, sade han på presskonferensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdboende i Norrtälje brann ner

Mer i ämnet