Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vi följde med Bessi Musasoglu och hennes vänner på Tensta vårdcentral ut på promenad. Foto: Moa Ferm/SVT

Vårdpromenader i Tensta ska få isolerade att våga motionera

Publicerad

Skillnader i folkhälsa i Stockholmsregionen har blivit tydliga inte minst under coronapandemin som drabbat utsatta områden extra hårt. Tensta vårdcentral är en av 15 mottagningar i region Stockholm som får en fast ersättning för att jobba hälsofrämjande. Syftet är att förbättra hälsan hos personer som vanligtvis inte söker vård. 

Här i Tensta har man jobbat hälsofrämjande sedan 2008 men från och med i år utökas uppdraget till att bli obligatoriskt för 15 olika husläkarmottagningar i regionen: Från Södertälje, Botkyrka, Skärholmen och Rågsved i söder till Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta i västerort och Sigtuna i norr.

Källa: Stockholms stad Foto: SVT Design

Tensta vårdcentral får 82 000 kronor i månaden från regionen för så kallade hälsofrämjande befolkningsinriktade insatser. Summan avgörs utifrån antal listade patienter och områdets behov.

– Pengarna behövs verkligen men det är viktigt att de används på rätt sätt, det här ger effekt på lång sikt, säger sjuksköterskan Zumra Suljagic som går på promenader med patienter på Tensta vårdcentral.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet