Bild från eldfesten 2015. Arrangören Rostam Mirlashari till höger. Foto: TT/Naghib Shanbehzadeh

Våren firas in med eldfest på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll firas våren in med eldfesten Chahar Shanbeh Souri. Traditionen är en icke-religiös högtid och firas av många olika nationaliteter för att välkomna våren, solen och ljuset. Man hoppar över små brasor och sjunger ramsor.

Eldfesten är en mångtusenårig persisk tradition som firas tisdagen närmast vårdagjämningen. Den är ett slags förfest till det persiska nyårsfirandet, noruz, som firas dagen efter.

Besökarna skakar av sig det gångna årets problem och välkomnar det goda i livet genom firandet. Många människor från olika etniciteter möts och arrangören tycker att eldfesten bidrar till integration på ett naturligt sätt.  

– Det är en fest för alla. För hela familjen, både unga och äldre. Vi vill också visa hur människor från olika världsdelar kan mötas genom kultur och tradition, säger arrangören Rostam Mirlashari.

Från Kungsträdgården till Skansen 

Festen som tidigare hållits både i Rissne och i Kungsträdgården flyttas nu till Skansen. Det beror på att festen med åren fått fler och fler besökare. Förra året hade den 23 000 besökare och det blir trångt och okontrollerat när folkmassan växer. Frågan om flytt av festen till Skansen kom tidigt.

– Efter flera intensiva diskussioner med andra aktörer bland iranska föreningar kände vi oss inte redo för det stora arbete det skulle innebära. Tack vare etablering av konceptet under nio års hårt arbete på Kungsträdgården och med initiativ av Riksteatern kom vi i rätt tid till den absolut passande scenen.

Arrangören vill gärna etablera festen till ett riktigt evenemang, samtidigt tror han att det finns risker med att flytta en redan etablerad fest. 

– Det finns en risk att vi förlorar publik, men vi tänkte att vi kör på kvalitet istället för kvantitet genom att flytta festen till en etablerad arena som Skansen. 

På Sollidenscenen på Skansen ikväll kommer det att vara uppträdanden av artister som kommer från olika delar av världen. Det blir folkdans, eldshow och aktiviteter som ansiktsmålning för de små. 

–  Besökarna kommer att få njuta av upplägget, säger Rostam Mirlashari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.