Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mötet med vargen på isen. Foto: Fredrik Hallberg

Varg i centrala Lidingö: ”Den såg majestätisk ut”

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer såg på lördagen en varg på olika delar av Lidingö, bland annat i centrala delar av ön.

Fredrik Hallberg var ute på isen och åkte skridskor med tre vänner, och fick ett möte med vargen.

– Det var väldigt häftigt. Man bara beundrar den, säger han.

Kvart över tio på morgonen beger Fredrik Hallberg och tre vänner sig ut på isen vid Askrike hamn på nordvästra Lidingö. De är på väg till den plogade banan för att åka långfärdsskridskor. Ungefär sextio meter ifrån dem dyker en varg upp.

– Den står still när vi ser den först, och då säger jag: är inte det en varg? Man tror ju inte riktigt sina egna ögon, så det tar ett tag innan polletten trillar ner. Man bara beundrar den, den såg majestätisk ut. Det var väldigt häftigt att få se den på så nära håll.

Har blivit en snackis

Sedan fortsätter den över isen från Lidingö över till Bogesund. Mitt under promenaden stannar den upp och lägger sig ner i fem–tio minuter – mitt i sundet mellan öarna.

– Det har blivit en snackis i området, man överhör folk nämna det i matbutiken. Det är lite kul, berättar Fredrik Hallberg.

”100 procent säkert”

Peter Rosenholm är viltvårdare på Lidingö, och har varit ute och spårat vargen.

– Det är 100 procent säkert att det är en varg. Den har observerats inne i centrala delar av Lidingö och sedan gått ut på isen vid norra delen av ön. Sedan har den vikit av åt nordost, mot Bogesundslandet, säger Peter Rosenholm.

Spår efter vargens ispromenad. Foto: Fredrik Hallberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.