Åsa Lindhagen (MP), före detta socialborgarråd Stockholms stad. Foto: SVT

Dåvarande socialborgarrådet: ”Barn placerades om”

Publicerad

Situationen i Stockholm 2015 med över 5 000 ensamkommande som skulle ha boende ledde till att oseriösa aktörer kom in på marknaden. En bild som bekräftas av sakkunniga, socialtjänst och politiker som SVT Nyheter Stockholm varit i kontakt med.
– Barn som placerats i hem som inte höll kvaliteten placerades efterhand om, säger dåvarande socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

SVT Nyheter Stockholm har under flera dagar granskat hanteringen av situationen som uppstod när 35 000 ensamkommande kom till Sverige hösten 2015.

Det har visat på att företag anlitade av Stockholms stad kunde göra miljonvinster på att ordna boende åt ensamkommande. Många bekräftar bilden av en marknad som öppnade upp för oseriösa företag.

– Barn som placerats i hem som inte höll kvaliteten placerades efterhand om. Det handlar inte bara om att man ska ha tak över huvudet, man ska också ha den omvårdnad som man har rätt till, säger dåvarande socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Skatteverket har i flera fall eftertaxerat personer, några har fått näringsförbud och många bolag har också gått i konkurs.

Hur står Stockholms stad rustad om det skulle bli en ny flyktingström?

– Jag tror att vi har dragit väldigt många lärdomar av det som var 2015. Vi skulle kunna göra om samma arbete igen och ännu bättre baserat på den erfarenhet vi har från den tiden, säger Åsa Lindhagen.

Intervjun med Miljöpartiets Åsa Lindhagen gjordes när hon fortfarande var socialborgarråd. I Stockholms stads nya majoritet är Liberalernas Jan Jönsson socialborgarråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonvinster på ensamkommande

Mer i ämnet