Foto: TT

Världen marscherar för en grönare planet

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen pågår klimatmarscher runt om i hela världen i något som kallas ”People's Climate March” – ett globalt engagemang som involverar över 100 länder. I Sverige har invånare i ett tiotal städer gett sig ut på gatorna.

Initiativtagarna för marschen är den globala organisationen 350.org som startade konceptet People's Climate March 2014 och har sedan dess haft årliga manifestationer. Den globala rörelsen har som riktlinjer i år att förespråka en grönare inställning som kommer skapa fler arbetstillfällen runt om i hela världen.

Förra året marscherade cirka 200 000 människor i Washington DC.

I Sverige är det i år ett tiotal städer som arrangerat sig. Initiativtagarna till evenemanget i Stockholm är en sammanslagning av olika klimatorganisationer som har samlats under det gemensamma paraplynamnet Klimat Sverige.

Ökat intresse i år 

– Framförallt upplever vi i år att rörelsen har spridit sig, det är inte bara klimatorganisationerna som är med på evenemangen utan nu är det också andra människor som är med. Även partierna är nyfikna på att vara med. I valtider som i år ser vi definitivt ett ökat engagemang, säger Jonas Bane till SVT som är talesperson för Klimat Sverige.   

Runt om i Sverige har alla städer sina egna paroller och i Stockholm har Klimat Sverige drivit parollen ”Hjärtat slår för klimatet”. 

– Vi upplever att många är medvetna om klimatproblematiken men många har inte tagit steget att engagera sig. Det här är en fråga som engagerar oss i hjärtat, en fråga som är emotionell för oss. Det handlar om vår överlevnad och framtida generationer att leva ett drägligare liv i framtiden, säger Jonas Bane.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer