Världens äldsta queerfilm har nypremiär

Uppdaterad
Publicerad

Världens äldsta queerfilm ansågs vara förlorad tills den hittades i Norge på 80-talet. Nu har 101-år gamla Vingarne restaurerats och haft sin nypremiär.

Stumfilmen Vingarne skapades 1916 av regissören Mauritz Stiller. Den handlar om en äldre konstnär som skapar konstverket Vingarne och blir förälskad i den manliga modellen som han använder. Enligt filmkritiker anses filmen vara världens första queerfilm.

– Mauritz Stiller var själv homosexuell och filmen baseras på en roman av en homosexuell författare, Herman Bang. Man kan säga att den här filmen har tre homosexuella upphovsmän, vilket är fullständigt sensationellt eftersom homosexualitet var förbjudet vid den här tiden, säger Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet.

Filmen såldes till flera länder när den kom men hemma i Sverige blev den kritiserad i media. I Danmark slutades den visas på biograf redan efter tre dagar.

Flera scener saknas

Originalfilmen är sedan länge försvunnen och den ansågs förlorad för gott, till dess att en nitratkopia av filmen hittades i Norge på 80-talet. I den versionen var ramhandlingen till filmen borttagen, skyltar och texter var på norska och färgerna stämde inte med originalet.

Men efter ett omfattande restaureringsarbete är nu filmen klar och redo att möta sin publik igen.

– Det var en speciell restaurering, det var så många personer inblandade med olika kunskaper. Det saknades delar i filmen så det klipptes in stillbilder från vårt eget bildarkiv med förklarande texter, berättar Fredrik Rundqvist som är materialansvarig på SF.

Visats i Paris

Filmen hade nypremiär i onsdags när Cinemateket visade den som invigningsfilm i samband med festivalen Cinema Queer. Till föreställningen hade musikern Sara Parkman fått uppdraget att skriva ny filmmusik som hon framförde tillsammans med sitt band.

Filmen har redan tidigare visats i både Paris och Bologna och enligt Svenska Filminstitutet finns det ett stort intresse för filmen utomlands.

– Vår förhoppning är att många filmfestivaler i Sverige och runt om i världen vill visa den, säger Jan Göransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.