Foto: SVT

Världsunik maskin tar sig an julgranarna

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det Tjugondag Knut och då ska ju granen traditionellt kastas ut. Och nu finns det flera möjligheter att ta tillvara ditt dammiga gamla bartträd på ett klimatsmart sätt.

Varje år slänger stockholmarna 300 ton julgranar. Många av de dammiga barrträden åker ut nu i helgen när det är Tjugondag Knut.

En stor del av granarna kommer att stoppas in i en ny maskin som står vid Högdalens återvinningsanläggning.

– Granarna kommer att flisas upp och vi kommer att producera biokol och det är alltså en produkt som har starkt jordförbättrande egenskaper. Det andra som maskinen gör är att den producerar en gas och den gasen håller processen igång men vi nyttjar även den värmen till att göra fjärrvärme, säger Jonas Dahllöf, utvecklingschef för avfallsavdelningen på Stockholm Vatten.

”Helt världsunik”

När trädgårdsavfallet omvandlas till biokol på det här sättet minskar koldioxidutsläppen lika mycket som om man skulle ta bort 700 bilar från Stockholms gator under ett års tid. Fjärrvärmen som produceras binder också mer kol i marken än den släpper ut i luften.  

Hur unik är den här maskinen?

– Den är helt världsunik. Systemet här där vi med stockholmarnas hjälp tar in en avfallsström och gör en unik produkt hjälper till att motverka klimatförändringarna. Det är vi först i världen med, säger Jonas Dahllöf.

När biokolsanläggningen tas i bruk om några veckor ska en femtedel av stockholmarnas trädgårdsavfall tas emot på ett klimatsmart sätt.

Fler klimatsmarta sätt

Men det finns andra klimatsmarta projekt som vill ta hand om ditt gamla dammiga barrträd. För andra året i rad samlar Sportfiskarna in utdansade julgranar som binds ihop i knippen och sänks mot Riddarfjärdens botten. Granarna fungerar som skydd för yngel och småfisk som ska växa till sig.

Julgranarna sänks i Riddarfjärden. Foto: SVT

Förhoppningen är att det ska leda till bättre stadsfiske av bland annat abborre, gös och gädda i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer