Anna Lipinska (KD), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Värmdö kommun, om varför hon är orolig över regeringens beslut om att sommarboende inte får nekas hemtjänst. Foto: Andreas Hult/SVT

Värmdö tvingas dra tillbaka beslut om att neka hemtjänst för sommargäster

Uppdaterad
Publicerad

I april tog vård- och omsorgsnämnden i Värmdö kommun beslut om att neka sommarboende hemtjänst. Detta för att minska en redan belastad hemtjänst under den pågående coronapandemin.

Men nu tvingas Värmdö dra tillbaka sitt beslut – regeringen tillåter inte kommunerna att neka sommargäster hemtjänst.

Värmdö kommun begärde en tillfällig lagändring i socialtjänstlagen – att förvaltningen inte ska godkänna ansökan om hemtjänst från personer som är folkbokförda i andra kommuner. Vård- och omsorgnämnden menade att hemtjänsten i Värmdö är för hårt belastad för att kunna erbjuda ditresande omsorg. Ett utökat uppdrag från Region Stockholm, en hög sjukfrånvaro och ett ökat vårdbehov till följd av coronapandemin var orsakerna bakom beslutet.

– Det var en viktig signal, både till hemkommunerna och de som tänkte resa under sommaren, att vi kommer inte kunna erbjuda den kvalitet i hemtjänsten som vi brukar kunna göra under dessa rådande omständigheter, säger Anna Lipinska (KD), kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Värmdö kommun.

Regeringen gick emot riksdagens majoritet

Men beslutet hade inte kunnat gå att genomföra utan en tillfällig lagändring. Trots en majoritet i riksdagen fick den tillfälliga lagändringen i dag nej från regeringen – ett besked som Värmdö kommun inte väntade sig.

– Nu måste vi tänka om. Vi hade planerat för att personalen skulle få andningsrum och semester. Jag hade förväntat mig ett annat besked eftersom socialministern hade uttryckt en förståelse inför den belastning inom hemtjänsten som det innebär för sommarkommunerna. Jag känner mig uppgiven och är orolig för hur det ska påverka personal och verksamheten, säger Anna Lipinska (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.