Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De läckande tungmetallerna från berget av stenkross upprör värmdöborna. Gunnar Lind- som bildat ett forum för att diskutera utsläppen- är inte nådig i kritiken mot politikerna. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Värmdöbon Gunnar om läckande tungmetaller: ”Man känner ju på lukten att det är något fel här”

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppen i Farstaviken på Värmdö har gjort att forumet ”Stäng röret” bildats. Här diskuteras utsläppen från bland annat berget av stenkross och en deponi från Gustavsbergs porslinfabrik.  En av initiativtagarna till gruppen kallar processen runt stenkrossberget för en miljöskandal.

Hör värmdöbon- och tidigare sakkunnig i Miljödepartementet- Gunnar i videon ovan

SÅ PÅVERKAR SULFID MILJÖN

Vittringen av sulfid kan ge ett surt vatten som lakar ut metaller och svavelföroreningar ur berggrunden, vilka metaller som lakar ut beror på vilka mineral bergarten består av. Vissa sulfidmineral är också mer sur än andra, till exempel är pyrit mer surgörande än kopparkis. Ju mindre fraktioner av bergmaterialet desto större är vittringshastigheten. Detta resulterar i att dag- och grundvatten förorenas med höga metallhalter och låga pH-värden. När det sura och metallhaltiga vattnet blandas med ett mer basiskt vatten nedströms sker en utfällning som ger upphov till den vita utfällningen i diket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.