Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se berget av stenkross som läcker giftiga ämnen – rakt ut i Farstaviken. Nu har Mark- och miljööverdomstolen valt att inte pröva fallet och JM Entreprenad måste rena vattnet. Foto: Lisa Liljefors/SVT

300 000 ton berg av stenkross läcker tungmetaller – Farstaviken på Värmdö förorenas

Uppdaterad
Publicerad

Ett enormt berg av stenkross i Ekobacken på Värmdö läcker tungmetaller och påverkar lak- och dagvattnet, enligt en dom i Mark- och miljödomstolen. Bolaget JM Entreprenad som bedrivit stenkross på området – och som fått förelägganden-  har överklagat till Mark- och miljööverdomstolen.

– Vi skulle från kommunens sida ha velat haft mer samarbete från JM:s sida men de har förhalat processen genom att överklaga, säger kommunalrådet Kristina Paltén (MP).

Redan 2016 visade provtagningar höga sulfat- och metallhalter i grund- och dagvatten inom Ekobacken, bland annat kadmium, zink och nickel. Bolaget JM Entreprenad förbjöds sen att bedriva stenkross och fick inte heller frakta bort massorna från området.

Mellan 85 000 – 100 000 kubikmeter dagvatten rinner årligen ut från Ekobacken till Farstaviken och vattnet betraktas som en av Stockholms läns mest förorenade vatten.

– Alla de här tungmetallerna påverkar såklart ekosystemet på ett oerhört negativt sätt, säger Kristina Paltén.

JM Entreprenad har vid flera tillfällen erbjudits möjlighet att vara med i en tv-intervju men har avböjt med motiveringen att det pågår en rättslig prövning.

SÅ PÅVERKAR TUNGMETALLER MÄNNISKOR OCH MILJÖN

Aluminium – kan bidra till ökad risk för autoimmunitet, i vatten kan det påverka fiskars gälar och försämrar syreupptagningen (kväver fisken).

Bly – giftigt för människor och organismer redan vid mycket låga doser. Skadar nervsystemet och blodkroppar. Foster och små barn extra känsliga.

Kadmium – giftigt för vattenlevande organismer, lagras i njurar hos människan, kan ge benskörhet och cancer.

Zink – giftigt för vattenlevande organismer och giftigt för människan i större mängder.

Nickel – allergiframkallande, gränsvärden för mat och dricksvatten.

Källa: Kommunens miljöinspektörer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.