Värmdös företagare oroliga inför Slussenprojeket

Publicerad

På ett fullsatt möte i Gustavsbergs hamn på tisdagskvällen, krävde Företagarna och invånare i Nacka/Värmdö svar på hur biltrafik och bussar ska fungera under bygget av Slussen.

– Vi vill ha mer information kring konsekvenserna både för våra medlemmar företagarna, och boende här, om vad det kommer att innebära med kommunikationer under byggnadstiden, säger Johan Rådmark, ordförande för Företagarna nacka/Värmdö.

– Vad är det som ni är oroliga över?

– Att det ska blir stora störningar både i den kollektiva trafiken och i biltrafiken. Våra företag är också beroende av transporter till och från Stockholm Stad. Och vi tycker att det är jätteviktigt att vi nu får mer information. Det finns väldigt mycket oklarheter kring hela Slussen-projektet.

Stadshuset: ”Ändra resmönster”

Slussens projektchef Mårten Frumerie fanns med på mötet och besvarade frågor. Men mycket till tröst hade ha kanske inte att ge.

– Vad vi kan säga är ju att man kommer att behöva ändra sina resmönster under byggtiden.

– Gilla läget alltså?

– Ja, Stockholm växer och vi måste samsas inom de ytor som finns att tillgå.

– Har du förståelse för företagarnas oro?

– Ja, full förståelse, och självklart måste vi lyssna på det.

Men det är svar som inte fullt ut tillfredställer Företagarnas ordförande Johan Rådmark.

– Näringslivet är motorn i svensk ekonomi. Ett fungerande näringsliv är nödvändigt. det finns flera alternativ att göra Slussen-bygget på och de alternativen vill vi ska visas.

Tillfällig bussterminal ska byggas

En anledning till att oron stegrats i Nacka och Värmdö är att detaljplanen för bussgaraget avvisades, något som man inom Slussenprojeket i Stadshuset, tror kommer innebära att garaget ändå kommer byggas, men med en försening på cirka tre år, då en helt ny detaljplan måste antas.

Under tiden iordningställs en tillfällig bussterminal strax öster om Katarinahissen, som ska anändas under bygget av nya Slussen.

 Men med på mötet fanns också representanter från nätverk som förespråkar en ”plan B”, att det nya bussgaraget inte sprängs in i berget, utan utförs på exakt samma plats som där det finns idag- rent formellt som en renovering av den gamla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.