Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Botkyrka kommun om varför de låter en olaglig vägskylt sitta kvar. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Varning för ekorrar är olaglig – Botkyrka riskerar böter

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrka kommun vill skydda ekorrarna som springer över vägen. Men varningsskylten är olaglig, slår Transportstyrelsen fast. Nu kan kommunen tvingas böta.

Varningsskylten sitter på Vattravägen i Tumba, där det springer en hel del ekorrar enligt kommunen – något som Mitti var först med att rapportera om.

– Initiativet kom från en närboende, säger Anders Öttenius, stadsmiljöchef på Botkyrka kommun.

Här är vägmärkena för djur som får användas

Men varningsskylten är olaglig, enligt Transportstyrelsen.

– Olaglig blir den när varken regeringen eller vi har föreskrivit om just den symbolen. Regeringen har tagit fram det här varningsmärket för djur – det är den bilden med en älg på. Utöver den har vi skrivit hjortdjur, ko, häst, ren, får och vildsvin. Det är de symboler som får användas, säger Lars Hammar, utredare på Transportstyrelsen, och fortsätter:

– Varningsmärken varnar för en fara och upplyser om farans art. Det är en för trafikanterna fara.

Transportstyrelsen har dock inget tillsynsansvar och kan inte kräva att skylten ska tas bort. Men i vägmärkesförordningen står det att kommunen riskerar böter om skylten blir kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.