Fortsätter vattenförbrukningen att öka i Stockholm kan bevattningsförbud bli aktuellt, Foto: Frida Claesson/SVT

Varning för vattenbrist i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm Vatten varnar för att stockholmarnas vattenförbrukning ökar i värmen och snart kan närma sig kritiska nivåer.
– Fortsätter förbrukningen att öka kan vi hamna i ett läge där vi behöver gå ut med bevattningsförbud, säger Johanna Ansker, avdelningschef för vattenproduktion på Stockholm Vatten och Avfall.

Problemet i Stockholm skiljer sig från andra delar av landet, där låga grundvattennivåer kan leda till vattenbrist.

– Vi tar vatten från Mälaren och det kommer inte att ta slut, men våra vattenverk har bara en viss kapacitet. Vi kan inte producera hur mycket vatten som helst, till slut slår vi i produktionstaket, säger Johanna Ansker.

Johanna Ansker, Stockholm Vatten och Avfall

– Ska man dra det riktigt långt kan vattenbrist få vidare konsekvenser. Skulle det bli en brand kan det vara så att det inte finns vatten till brandkåren, till exempel.

Bevattningsförbud ett skarpt läge

Ett bevattningsförbud är ett väldigt skarpt läge, betonar Johanna Ansker.

– Då får du inte vattna, du får inte använda någonting som har med en vattenslang att göra, då får du inte fylla ens de här små uppblåsbara poolerna, utan det är väldigt strängt, säger Johanna Ansker.

– Men om vi alla bara hjälps åt så är jag fullt övertygad om att vi inte kommer att hamna där, säger Johanna Ansker.

Fler stockholmare kvar i närområdet

Men det är inte bara i Stockholms stad som det börjar bli ont om vatten, Stockholm Vatten och Avfall förser även andra kommuner med vatten.

– Vi brukar se att vattennivån går ner under sommaren men nu är många kvar i Stockholm och i grannkommunerna. Så tänk på hur du använder vattnet även om du åker till lantstället bara någa mil bort. Det är lika viktigt var du än är, säger Johanna Ansker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer