Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norrtälje har som enda kommun i Stockholms län låtit Räddningstjänsten ta över ansvaret för att kontrollera eldstäder och skorstenar. Förhoppningen är att antalet bränder i villor och småhus ska minska. Foto: Tomas Blideman/SVT

Risk för fler husbränder i vinter: ”Eldar gamla blöjor”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Norrtälje varnar nu för fler skorstensbränder när allt fler vill börja elda för att sänka sina elkostnader.

– Många tar gamla eldstäder i bruk som stått oanvända under lång tid, säger Linda Svärd som är enhetschef på Räddningstjänsten i Norrtälje.

I Norrtälje kommun står skorstensbränderna, eller soteld som de kallas, för omkring 30 procent av alla bränder i villor och småhus och kommunen sticker ut i länet.

– En förklaring är att det finns många fritidshus och att människor inte alltid har koll på hur de ska elda, säger Linda Svärd, enhetschef på Räddningstjänsten i Norrtälje.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

”Det värsta jag sett”

Linda Svärd menar att ett stort problem är att många eldar på fel sätt och använder till exempel sur ved eller eldar med sopor, vilket leder till mer sot och i värsta fall skorstenbrand.

– Det värsta jag sett är människor som eldar med gamla blöjor, berättar hon.

Så eldar du rätt

  • Elda bara ved eller pellets. Sopor och plast skapar giftig rök och sot.
  • Elda bara torr ved. Sur ved ökar risken för tjära i rökkanalen.
  • Läs på om vad din eldstad klarar. Många kaminer är bara gjorda för att eldas under max 4–5 timmar.
  • Se till att elden får ordentligt med syre och brinner med klar låga för att minska risken för tjärbildning.
  • Kol och aska kan fortsätta att glöda upp till en vecka. Förvara askan i ett eldfast kärl och placera på en brandsäker plats.

Källa: Räddningstjänsten Norrtälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet