– Mitt intryck är att konsten befinner i vårdens värld,säger Elisabeth Wengström chef för konstenheten Stockholms läns landsting.

Landstinget saknar var tionde konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns landsting äger konst till ett värde för 200 miljoner kronor. Men var tionde konstverk är på avvägar, det visar en rundringning som SVT Kulturnyheter har gjort.

– Det är ungefär 6.000 konstverk som inte kunde hittas vid den senaste inventeringen. Men det betyder inte att det är borta utan att konstverken finns på platser där vi inte letat, säger Elisabeth Wengström chef på konstenheten på Stockholms läns landsting.

60.000 konstverk

Stockholms läns landsting äger 60.000 konstverk till ett värde av 200 miljoner kronor som är tänkt för sjukhusens offentliga miljö. Men när Landstinget inventerade sin konst år 2011 så saknades 10 procent av konstverken.

-Det är klart att det är tråkigt och det är klart att vi gör vårt yttersta för att det inte ska försvinna konst. Men samtidigt -  om det ska finnas konst i en offentlig miljö där det rör sig mycket människor så finns det en risk och det är ju nästan omöjligt att hålla reda på varenda verk, säger Elisabeth Wengström.

Enligt Elisabeth Wengtröm så finns konsten kvar inom vården och att någon kan ha tagit med sig konsten när avdelningar flyttar.

– Mitt intryck är att konsten befinner i vårdens värld, stölder är väldigt ovanligt.

Ny inventering

Just nu inventerar Stockholms landsting de konstverk som finns placerade på länets alla sjukhus och vårdcentraler.

– Den ska vara klar 2018 och kommer att visa hur det är. Då hoppas vi att vi får en bättre bild än vad vi har idag, säger Elisabeth Wengström.

30 procent av konstverken saknas i Skåne

Stockholms läns landsting är inte ensamma om att inte ha kontroll på sin konst. Även landstingen runt om i landet har dålig koll på sin offentliga konst det visar en rundringning som SVT Kulturnyheter har gjort.

Vid en pågående inventeringen i Region Skåne upptäcktes det att mer än 30 procent  av konstverken saknas så här långt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.