• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Värtaverket. Foto: TT

Värtaverket stänger en av två omdiskuterade kolpannor

Uppdaterad
Publicerad

Framöver kommer det att produceras mycket mindre el i Stockholm, och det kan göra den redan ansträngda situationen med elförsörjning i staden värre. Orsaken är att Stockholm Exergi beslutat att omedelbart stänga en av två kolpannor som en konsekvens av den nya kraftvärmebeskattningen.

– För att minska de negativa konsekvenserna av den beslutade kraftvärmebeskattningen och säkra fortsatt konkurrenskraftig fjärrvärme kommer vi minimera energiproduktionen från de anläggningar som träffas av skatten, vilket innebär att vår elproduktion minskar kraftigt, säger Anders Egelrud, Stockholm Exergis vd i ett pressmeddelande.

En kolpanna som hör till Kraftvärmeverk 6 vid Värtaverket kommer därför stängas redan nu, istället för 2022 som tidigare var planerat. Den andra kolpannan kommer ställas i ordning för att fungera som reservanläggning under vintersäsongen fram till 2022.

Ansträng för Stockholms elförsörjning

Nu måste el köpas från annat håll för att tillgodose behovet i Stockholm. Något som bekymrar Exergi som menar att det här innebär att den redan ansträngda situationen för att försörja Stockholm med el kommer att bli ännu värre. Dessutom säger Stockholm Exergi att elen som istället kommer köpas in är sämre för klimatet och att det här gör att de globala utsläppen av växthusgaser kommer öka.

Miljöpartiet i Stockholms stad däremot välkomnar beslutet eftersom KVV6 i Värtaverket är Stockholms enskilt största källa av fossila utsläpp, och Sveriges åttonde största utsläppskälla av koldioxid.

– Det här är bra men ställer samtidigt stora krav på oss att ställa om staden och säkerställa att detta inte slår tillbaka på klimatet. Att sluta elda kol i Värtan är den enskilt största klimatåtgärden vi kan göra i Stockholm, och nu minskar vi Stockholms utsläpp med 300 000 ton per år, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Kolet ska fasas ut

Enligt tidigare beslut i Stockholms stad ska kolet fasas ut i Värtaverket till år 2022 och stadens politiker har tidigare uttryckt oro över att Stockholms Exergi inte skulle hinna uppfylla det målet. Uppgifterna om att målet kanske inte kan nås framkommer i en rapport till Mark- och miljödomstolen och Miljö- och hälsoskyddsnämnden har krävt en förklaring av Exergi.

Men just de här uppgifterna anges inte vara grund till beslutet om att omedelbart stänga en av två kolpannor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.