Foto: TT arkiv

Vasamuseet, Skansen och Naturhistoriska drog mest besökare

Uppdaterad
Publicerad

Flitigaste museibesökarna inom EU är svenskarna och de mest besökta museerna finns i Stockholm, där Vasamuseet för första gången lockade fler besökare än Skansen.

Svenskarna är bäst i Europa på att besöka museum, det visar siffror från Europakommissionens Europabarometern. Under de senaste tolv månaderna har 80 procent av svenskarna besökt ett museum eller ett galleri. Inom EU är siffran 50 procent.

– Svenskarna är mycket flitiga museibesökare, vi ser det som kvitto på svenska museers relevans och popularitet, säger Mats Persson, generalsekreterare vid Sveriges Museer.

Vasamuseet går om Skansen

Enligt Sveriges Museers sammanställning så lockar Vasamuseet, Skansen och Naturhistoriska museet flest besökare i Stockholm.

Siffror från 2017 visar att Vasamuseet med sina 1 495 760 besökare gick om Skansen som tidigare varit det mest besökta museet i landet.

– Tillsammans drar Vasamuseet och Skansen nästan 3 miljoner besökare varje år. Under de senaste åren har deras antal besökare legat väldigt jämnt, säger Mats Persson.

Under 2017 så har landets olika museer haft drygt 19 miljoner besökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.