Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dharma Garde Palme, producent för Stockholm filmfestival om reaktionen efter det nya förbudet. Foto: SVT

Väskförbud skapar förvirring bland arrangörer

Uppdaterad
Publicerad

Det blir förbjudet att ha med sig stora och små väskor in på ”större evenemang”, med anledning av terrorhotnivån. Det beskedet gav polisen under onsdagen. Men beslutet har skapat förvirring bland arrangörer.

– De är oklart och otydligt, säger Dharma Garde Palme som är producent för Stockholm filmfestival som startar den 8 november.

Förbudet ska gälla större idrottsevenemang, konserter och festivaler.

På Stockholm filmfestival är det bråda dagar. Nästa vecka börjar årets festival och beskedet från polisen väckte viss förvåning, och förvirring, hos arrangören när det kom under onsdagen.

–Förbudet är otydligt, säger Dharma Garde Palme som är producent för Stockholm filmfestival 2023

Även Joppe Pihlgren som är verksamhetsledare på Svensk Live, som är en intresseorganisation för cirka 300 arrangörer, är förvånad över polismyndighetens snabba besked.

– Fortfarande är det oklart med till exempel publikantal men vi väntar att det ska bli tydligare de närmaste dagarna, säger han.

Involverat både polisen och Stockholm stad

I beskedet om förbudet skrev polisen att det kommer att ”genomföras en enskild bedömning i varje fall om eventet klassas som ett större evenemang”.

För filmfestivalens arrangör har det sakta börjat klarna vad som gäller nästa vecka. Men det har krävts kontakt med både Stockholm stad och polisen.

Beskedet till Filmfestivalen nästa vecka är att eftersom deras publik är utspridd på många olika platser råder inte något väskförbud.

Hör reaktionerna från arrangörer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.