– Vattenfrågan är en het fråga i Skärgården. Men nu hoppas vi att vi kan erbjuda gästande båtar vatten med ett gott samvete, säger Gustaf Stangel, vice hamnkapten. Foto: SVT

Vattenbrist i skärgården – så säkrar Sandhamn upp dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Den tidiga och varma sommaren slår hårt mot skärgården där det nu råder vattenbrist på flera öar. På Sandhamn har besöksbåtarna förbjudits att tanka vatten i hamnen men för att inte förlora besökare så byggde segelbåtsklubben Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS, en egen avsaltningsanläggning.

Sandhamn är en av skärgårdens mest besökta öar och hit kommer båtar för att fylla på bränsle och vatten. Men den tidiga sommaren har lett till att vattenbrist råder på ön och gästande båtar har förbjudits att ta del av det kommunala vattnet.

– Vårt kommunala vatten ska först gå till de som bor på ön. I och med den tidiga sommaren var vi tvungna att bortprioritera båtgäster, säger Majken Elfström, samhällsbyggnadschef på Värmdö kommun.

Vattenbrist

Men för att inte riskera att förlora besökare tog Kungliga Svenska Segelsällskapet tag i problemet.

– Vi har tusentals båtbesökare som kommer för att fylla vatten och besöka restauranger. Om vår hamn då inte kan erbjuda vatten åker båtgästerna någon annanstans. Vi ville inte att det skulle hända så vi byggde en egen avsaltningsanläggning. Nu har vi löst problemet, säger Gustaf Stangel, vice hamnkapten Sandhamn.

I klippet ovan visar han hur själva avsaltningsanläggningen fungerar.

Vattenkampanj för att minska slöseri

Värmdö kommun har, förutom restriktionerna kring att erbjuda båtgäster vatten, bland annat uppmanat invånarna att inte vattna sina gräsmattor, att täppa igen rinnande kranar och att inte fylla poolen.

Nu har kommunen även dragit igång en vattenkampanj för att få invånarna att tänka på hur man slösar på vattnet.

– I skärgården börjar vi närma oss ett tak för hur mycket vatten vi kan ta ut ur grundvattenmagasinet, därför välkomnar vi den här avsaltningsanläggningen. Vi ser att vattenbristen ökar för varje år och då måste vi lära oss hur vi ska hantera vårt dricksvatten, även vi som bor i Sverige, säger Majken Elfström.

Samhällsbyggnadschefen Majken Elfström. Foto: SVT

Inga regleringar för privat vatten

I dag har många hushåll i skärgården privata brunnar som de hämtar vatten från. Men hur många privata brunnar som finns har kommunen ingen statistik över och dessutom saknas regleringar kring förbrukningen. De som använder privata brunnar och anläggningar behöver varken anmäla sin brunn eller rapportera hur mycket vatten som förbrukas medan det kommunala vattnet kan regleras av kommunen.

Värmdö kommun menar dock att det inte är något större problem och att det skulle krävas en ny lagstiftning för att reglera vattnet.

– Det finns ingen lagstiftning som ger kommunen rätt att hindra att privata fastighetsägare hämtar vatten ifrån sin egen brunn. För att kontrollera alla privata brunnar skulle det behövas en ny lagstiftning och där är vi inte ännu. Man har ett eget ansvar som granne och vi räknar med att regler och vattenrekommendationerna efterföljs, säger Majken Elfström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet