Elledningar som ligger på marken kan vara strömförande. Foto: Vattenfall

Vattenfall: Gå inte nära elledningar som ligger på marken

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen var drygt 8 000 av Vattenfalls kunder utan ström i Stockholms län, nästan alla av dem bor i Norrtälje kommun. Samtidigt varnar elnätsbolaget för elledningar som fortfarande ligger ner på marken.

Försök inte att själv ta bort träd som blåst ner över elledningar, det uppmanar Vattenfall alla människor som befinner sig i de stormdrabbade områdena i Roslagen. Ledningarna som ligger på marken kan nämligen vara strömförande.

Fokus ligger fortfarande på att åtgärda de omfattande skador som uppstått i elnätet, framför allt i Roslagen. Träd som ligger över ledningar kan innebära säkerhetsrikser. På många håll kommer det att krävas att elnätet byggs upp från grunden igen.

Stormen Alfrida i Stockholms län

Fler lokaler öppnade för drabbade

I Norrtälje har kommunen under helgen öppnat flera lokaler dit de som är utan el och vatten kan vända sig för att duscha, värma mat vid behov även övernatta. Det handlar om Rådmansö skola, Edsbro sporthall, Vätö skola och Nysättrahemmet.

Även de tre största teleoperatörerna Telia, Tele2 och Tre har fortsatta driftstörningar i sina nät, skriver TT. Teleoperatörerna är beroende av elbolagen för att näten ska fungera, vilket innebär att mobilnäten har börjat fungera igen i de områden där strömavbrotten har åtgärdats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alfrida i Stockholms län

Mer i ämnet