Hans Kristian Wiberg, gymnasiechef i Stockholms stad. Foto: SVT

”Vi hade en väldigt fin minnesstund”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter knivdådet då en elev på Enskede gårds gymnasium dödades av en annan elev gick en stor del av tiden åt till att skapa lugn och trygghet åt eleverna.

– Dagen har varit tyngd av sorg och den har gått upp och ner men vi tycker att vi har hittat en form där vi har fokus på vår sorg. Alla känslor kommer fram i ett sådant här läge – besvikelse, aggressioner, allting – men nu känns det som att det börjar sjunka in hos alla, både elever och medarbetare, säger Hans Kristian Widberg, gymnasiechef.

Planen var att skolans personal idag skulle möta eleverna i mindre grupper, men eleverna ville hellre träffas alla tillsammans.

– Då var vi lyhörda och mötte deras önskemål och hade en väldigt fin minnesstund klockan 10.30 i kafeterian. I rummet brevid läste imamen ett kapitel ur koranen, säger Hans Kristian Widberg.

Undervisningen inställd

Det var också tänkt att det skulle vara undervisning på skolan idag men så blev det inte.

– Normalisering har visat sig vara bra för att läka fortare, men vi måste vara lyhörda och idag blev det ingen undervisning, säger Hans Kristian Widberg.

Efter lunchen fick de som ville träffa personal och stödpersoner, och moskén öppnade klockan 12.00 för de som ville gå dit.

– Vi tror att många av de afghanska pojkarna kommer att gå dit. Det är ett bra stöd för oss också, för där får de den vägledning och frid som vi på skolan kanske inte kan ge i alla lägen, säger Hans Kristian Widberg.

Kritik mot skolan

Det har kommit kritik mot skolan från andra elever om att den misstänkte gärningsmannen fått komma tillbaka till skolan efter att tidigare ha varit avstängd.

– Idag försöker vi skapa lugn och trygghet på skolan. Självklart kommer vi, när vi har hittat någon form av normalisering, att titta i backspegeln och fråga oss vad vi kunde ha gjort för att förekomma en sådan här händelse. Har vi brustit på något sätt så kommer det att komma fram i utvärderingen, säger Hans Kristian Widberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivdåd på skola i Enskede

Mer i ämnet