Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik svarar demonstranterna på Medborgarplatsen i ett brev. Foto: Tomislav Stjepic och TT

”Vi har inte möjlighet att tillgodose era önskemål”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik svarar nu demonstranterna som vill att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas.
”Vi har inte möjlighet att tillgodose de önskemål ni har om ett generellt beslut om att alla människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige”, skriver han i ett brev till talespersonen för de manifesterande.

De ensamkommande ungdomarna från Afghanistan som vill stoppa avvisningarna till Afghanistan har ända sedan i söndags, när manifestationen inleddes, krävt att Migrationsverkets generaldirektör ska komma dit och lyssna på dem och sedan stoppa avvisningarna.

Mikael Ribbenvik träffade de sittstrejaknde ungdomarnas talesperson Fatemeh Khavari i Almedalen på Gotland tidigare i somras och tycker att det räcker så.

”Jag besvarade era frågor och försökte förklara varför vissa människor behöver skydd i Sverige och andra inte. Svaren jag gav då är de samma som idag”, skriver Mikael Ribbenvik i brevet till Khavari.

”Måste ha individuellt skyddsbehov”

Han skriver också att situationen i Afghanistan är allvarlig och att Migrationsverket hela tiden följer utvecklingen, som försämrats det senaste året.

”Det är därför så många människor från olika delar av Afghanistan får skydd i vårt land”, skriver Mikael Ribbenvik, som menar att det finns stora skillnader hur allvarligt läget är mellan olika delar av landet och även inom regioner.

”Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna. Det är också därför som vi inte har möjlighet att tillgodose de önskemål ni har om ett generellt beslut om att alla människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige”, skriver Mikael Ribbenvik.

Ribbenvik skriver också att varje asylsökande ska ha ett individuellt skyddsbehov för att få uppehållstillstånd, och att Migrationsverket prövar varje ärende individuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sittstrejk i centrala Stockholm

Mer i ämnet