Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi hoppas att färjan ska vara i drift i juni, säger Reidun Svarva, affärsutvecklingschef på norska rederiet Torghatten. Foto: SVT

”Vi kommer inte köra obemannat förrän vi fått alla tillstånd”

Publicerad

Norska rederiet Torghatten planerar att sätta in en färja över Riddarfjärden med start i slutet av våren eller början av sommaren. På sikt är tanken att färjan ska styras från land och köras utan besättning.

– Stockholmare är vana vid att åka båt, och samtidigt är man långt framme när det gäller ny teknik. Vi tror att det finns ett intresse för det här, säger Reidun Svarva som är affärsutvecklingschef på Torghatten.

Storstockholms lokaltrafik har tidigare kört en färja mellan Kungsholmen och Södermalm men den lades ned efter tre år då SL ansåg att för få passagerare valde att åka linjen.

– Vi har analyserat passagerarunderlaget den linjen hade och med bättre marknadsföring tror vi att vi kan få fler passagerare än den hade, säger Reidun Svarva, som hoppas att färjan ska vara i drift i juni och finnas ”under många, många år”.

I klippet hör du Reidun Svarva berätta mer om projektet och svara på frågor om bland annat säkerheten med en obemannad färja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.