Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På sikt är det tänkt att färjan över Riddarfjärden ska kunna styras från ett kontrollrum på land. Foto: Torghatten AS

Målet: Förarlös elfärja ska trafikera Riddarfjärden

Uppdaterad
Publicerad

En passagerarfärja ska börja gå mellan Norr och Söder Mälarstrand i centrala Stockholm i vår eller tidig sommar. På sikt är planen att den eldrivna färjan ska vara förarlös och istället styras från ett kontor på land.

– Det här är intressant ur ett innovations- och framtidsinriktat perspektiv när det gäller att skapa en mer stadsnära sjöfart i Stockholm, säger Lotta Andersson, ansvarig för public affairs på Stockholms Hamnar.

Det är ett norskt rederi som står bakom, och ska driva, den planerade färjan. Färjan är ett led i den kajstrategi som togs fram förra året av Stockholms Hamnar och Stockholms stad. Målet är bland annat att ta vara på innerstadskajernas möjligheter och göra dem mer levande.

– Det är en spännande urban miljö där man kan se på den här trafiken som en bro över vattnet som även kan avlasta det övriga vägnätet, säger Lotta Andersson.

Tanken är att färjan, som rymmer 24 passagerare, ska gå en gång i kvarten från respektive kaj på Södermalm och Kungsholmen. Färjan ska vara i trafik 15 timmar per dag, sedan laddas färjans batteri under natten. Det tänkta biljettpriset är 35 kronor för en vuxenbiljett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.