”Vi måste förstå att tiggarna är människor”

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler kommer till Stockholm och Uppsalas gator i hopp om en ljusare framtid. Många väljer att titta bort. Men inte alla.

Felicia Iosif kom till Stockholm för två månader sedan, eftersom hon inte kunde försörja sig och sin familj i Rumänien. Hon tigger, och en del som passerar ger henne pengar. Men vissa spottar efter henne, och många tittar bort. Det gjorde också Sara Olausson, tills det en dag hände någonting.

– Jag gick förbi med min femåring en dag. Han fick syn på Felicias mugg med pengar, och blev alldeles bländad av rikedomen. Så han tog upp muggen, och jag sa ”släpp, det är hennes pengar, du ska inte röra dem”. Då gav han muggen till Felicia, och hon tog upp en femma och gav till min son och sade att han skulle köpa glass. Jag blev så fruktansvärt rörd. Vi måste förstå att de är människor.

Blev vänner

Sara och Felicia har blivit vänner. De umgås, och Sara har startat insamlingen ”Det kunde varit jag” för att hjälpa Felicia ur fattigdomen.

– Vi talar inte samma språk, men förstår ändå varandra. Våra hjärtan fann varandra. Hon är som en familjemedlem, precis som en mamma, pappa, syster eller bror, säger Felicia Iosif.

– Det är samma för mig, säger Sara Olausson.

”Det behövs en förändring i samhället”

På bara en månad lyckades insamlingen få ihop 13.000 kronor, vilket gör att Felicia kunde betala av skulder och nu har råd att åka tillbaka till sina barn över jul. Men bara för ett tag. Redan i början på nästa år planerar hon att vara tillbaka på Stockholms gator.

– Det är ju ett större problem. Det behövs ju mer än pengar. Det behövs en förändring i samhället. Men jag är en person, och jag kom på att jag kunde hjälpa Felicia på det här sättet, säger Sara Olausson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer