Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se skadorna i Gabriella Wibergs trädgård i videon, där får du också tips på hur du skyddar din egen tomt. Foto: Tomas Blideman/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vildsvinen ökar i Stockholms län – orsakar stora skador

Uppdaterad
Publicerad

Milda vintrar och god tillgång till ekollon har gjort att vildsvinen ökar i Stockholms län. Och med vildsvinen ökar också skadorna. Gabriella Wiberg har fått stora delar av sin tomt i Norrtälje uppbökad och förstörd.
– Det är fruktansvärt. Jag har inga möjligheter att återställa skadorna, säger hon.

Ingen vet exakt hur många vildsvin som finns i länet men enligt Tobias Hjortstråle på Länstyrelsen i Stockholm ökar vildssvinsstammen med 25-30 procent varje år, något som märks på ökade skador och fler trafikolyckor.

– På många håll i Stockholms län så har populationen ännu inte slagit i taket. Den är fortfarande växande, säger han.

Olika taktik för att bekämpa vildsvinens framfart

Flera kommuner i Stockholms län har tagit till olika åtgärder för att försöka minska antalet vildsvin och försvåra för dem att komma nära tätbebyggt område. I Nynäshamn erbjuder kommunen containrar för att samla upp den fallfrukt som annars ligger kvar och lockar till sig vildsvinen.

I Södertälje har kommunens jägare jagat vildsvin i flera år och man har även satt upp fällor i tätbebyggt område där det inte går att skjuta.

– Många tycker det är obehagligt när de kommer nära, speciellt om man har barn. Folk ska kunna känna sig trygga hemma på sin egen tomt, säger Tomas Runnqvist som är viltvårdare i Södertälje kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer